Ekomat del 1

VÄlkommna till den fantastiska matbloggen, i vår blogg kommer vi bara lägga ut maträtter grundade på ekologiska varor. Vi från "ekoköket" är fast beslutna om att förändra synen på ekologiska produkter människor har i Sverige. Fördomar så som att det är mycket dyrare och inte loka gott finns överallt i vårt samhälle. Därför tänkte vi genom denna blogg förändra det här genom att berätta lite om alla fördelar som kommer i och med att man köper och tänker ekologiskt. Vi vill också inleda vårt första inlägg med ett litet recept, John provade själv på att tillaga denna maträtt häromdagen och enda sen dess har han malt på om hur gott det var..



Antal portioner: 4

Färdigt på: 40 min

Ingredienser

200 200 g gröna lasagneplattor
200 200 g gula lasagneplattor
2 2 st aubergine, skurna i 1 cm tjocka skivor
1 1 dl olivolja
4 4 dl Barilla Basilicosås
150 150 g parmesan
1 1 msk smör (att smörja formen med)

Béchamelsås
100 100 g smör
2 2 msk vetemjöl
3 3 dl mjölk
1 1 krm salt
1 1 krm svartpeppar

 

 

Gör så här

1. Béchamelsås: Smält 100 g smör i en kastrull, rör ned 2 msk vetemjöl och häll på 3 dl mjölk. Vispa hela tiden ordentligt så att det inte blir klumpar. Vispa tills såsen tjocknar. Salta och peppra. Häll på mer mjölk om den blir för tjock.

2. Aubergine: Hetta upp olivoljan på hög värme i en stekpanna. Stek aubergineskivorna på båda sidor tills de får en fin brun yta. Lägg upp på hushållspapper och låt dem rinna av.

3. Lasagne: Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med 1 msk smör. Koka upp saltat vatten, lägg i lasagneplattorna en efter en med 1 sekunds mellanrum. Koka ca 3-4 minuter, tills de mjuknat. Detta moment är helt frivilligt, men underlättar om du vill kunna böja plattorna efter formens utseende och skyndar även på tiden i ugnen något.

4. Plocka upp plattorna och skölj dem i kallt vatten, genom att snabbt doppa dem i en skål med kallt vatten. Lägg 1 lager gröna lasagneplattor i botten av formen, 1 lager aubergineskivor, 1 lager béchamelsås, 1 lager Basilicosås, 1 lager finriven parmesan, 1 lager vita plattor osv. Gör gärna portionsformer i formen genom att stapla fyra lasagnetorn; en aubergine och en halv lasagneplatta är lagom per portion och lager. Avsluta med béchamel och sist parmesan. Ställ in i ugnen för gratinering, i 15 alternativt 20 minuter beroende på om plattorna förkokats eller ej. Servera med en grönsallad.


Vi hoppas ni provar på att tillaga denna utomordentligt goda rätt, och glöm inte. Handla alltid ekologiskt, framförallt när ni tillagar det här, det gjorde John och blev som tidigare nämnt minst sagt nöjd med resultatet. I dagsläget är den ekologiska maten så pass etablerad att nästan allt som finns i din mataffär också finns i en ekologisk variant. Har man svårt att finna råvaror som är ekologiska är det bara att fråga personlen i dina affär. Våga vilja förändra världen, det har vi valt att göra!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0