Bra film!



Riktigt bra film från naturskyddsföreningen tycker vi på bloggen!

Film!

Vi på ekobloggen arbetar nu hårdare än hugo med vårt matlagningsprogram, avsnitt 1 är snart fullbordat även om Torbjörn inte infunnit sig under redigeringen en enda gång... Vi kommer alltså inom en snar framtid lägga ut en film där vi på ekobloggen lagar i en liten maträtt samt informerar lite om fördelarna med ekologisk mat. Vi beräknas vara klAra med filmen den kommande veckan så håll ut nu kära läsare så ska ni snarast få avnjuta ett cirka 5 minuter långt filmklipp där Erik Djurgårdarn Andersson och Måns Hidesäter Bredell tillagar en liten delikatess!

Tills next time, TÄNK SMART EKOMAT! (inte säker på om det är rätt)

Lite skön fakta om varför man ska köpa ekologiskt!

Vad skiljer ekologisk mat från konventionellt producerad?

I den ekologiska odlingen ersätts konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel med andra åtgärder. Vissa hjälpmedel i produktionen, som betraktas som "naturliga", får användas, till exempel såpvatten och kalk.Fodret är i huvudsak ekologiskt producerat på den egna gården.Läkemedel för djur, till exempel antibiotika, används restriktivt. Om ett djur får läkemedel förlängs karenstiden innan djuret slaktas.
Det är också viktigt att djuren vistas utomhus och får utlopp för sitt naturliga beteende.
Genetiskt modifierade organismer får inte användas vid ekologisk produktion. Bestrålning är inte heller tillåten. Ett fåtal tillsatser och så kallade processhjälpmedel kan användas reglerat.

Vi hämtade denna faktan för att göra det lite enklare att förstå, http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Ekologisk-mat/

Våga köp ekologiskt!

Tack o hej ny ekologisk grej!

 


Hej alla EkoÄlskare!

Hejhej!

Det har varit en intensiv dag för mig John och mina klasskamrater, vi håller just nu på med en film om ekologisk mat, en film som senare kommer dyka upp på min Ekoblogg. Vi måste vidga våra vyer, se problemen, rätta oss efter hur det ser ut. Rädda miljön! handla EKOLOGISKT!

Tack o Hej ny EKOLOGISK GREJ!



Ekomat del 1

VÄlkommna till den fantastiska matbloggen, i vår blogg kommer vi bara lägga ut maträtter grundade på ekologiska varor. Vi från "ekoköket" är fast beslutna om att förändra synen på ekologiska produkter människor har i Sverige. Fördomar så som att det är mycket dyrare och inte loka gott finns överallt i vårt samhälle. Därför tänkte vi genom denna blogg förändra det här genom att berätta lite om alla fördelar som kommer i och med att man köper och tänker ekologiskt. Vi vill också inleda vårt första inlägg med ett litet recept, John provade själv på att tillaga denna maträtt häromdagen och enda sen dess har han malt på om hur gott det var..



Antal portioner: 4

Färdigt på: 40 min

Ingredienser

200 200 g gröna lasagneplattor
200 200 g gula lasagneplattor
2 2 st aubergine, skurna i 1 cm tjocka skivor
1 1 dl olivolja
4 4 dl Barilla Basilicosås
150 150 g parmesan
1 1 msk smör (att smörja formen med)

Béchamelsås
100 100 g smör
2 2 msk vetemjöl
3 3 dl mjölk
1 1 krm salt
1 1 krm svartpeppar

 

 

Gör så här

1. Béchamelsås: Smält 100 g smör i en kastrull, rör ned 2 msk vetemjöl och häll på 3 dl mjölk. Vispa hela tiden ordentligt så att det inte blir klumpar. Vispa tills såsen tjocknar. Salta och peppra. Häll på mer mjölk om den blir för tjock.

2. Aubergine: Hetta upp olivoljan på hög värme i en stekpanna. Stek aubergineskivorna på båda sidor tills de får en fin brun yta. Lägg upp på hushållspapper och låt dem rinna av.

3. Lasagne: Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en form med 1 msk smör. Koka upp saltat vatten, lägg i lasagneplattorna en efter en med 1 sekunds mellanrum. Koka ca 3-4 minuter, tills de mjuknat. Detta moment är helt frivilligt, men underlättar om du vill kunna böja plattorna efter formens utseende och skyndar även på tiden i ugnen något.

4. Plocka upp plattorna och skölj dem i kallt vatten, genom att snabbt doppa dem i en skål med kallt vatten. Lägg 1 lager gröna lasagneplattor i botten av formen, 1 lager aubergineskivor, 1 lager béchamelsås, 1 lager Basilicosås, 1 lager finriven parmesan, 1 lager vita plattor osv. Gör gärna portionsformer i formen genom att stapla fyra lasagnetorn; en aubergine och en halv lasagneplatta är lagom per portion och lager. Avsluta med béchamel och sist parmesan. Ställ in i ugnen för gratinering, i 15 alternativt 20 minuter beroende på om plattorna förkokats eller ej. Servera med en grönsallad.


Vi hoppas ni provar på att tillaga denna utomordentligt goda rätt, och glöm inte. Handla alltid ekologiskt, framförallt när ni tillagar det här, det gjorde John och blev som tidigare nämnt minst sagt nöjd med resultatet. I dagsläget är den ekologiska maten så pass etablerad att nästan allt som finns i din mataffär också finns i en ekologisk variant. Har man svårt att finna råvaror som är ekologiska är det bara att fråga personlen i dina affär. Våga vilja förändra världen, det har vi valt att göra!


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0